Home| Zoeken ...| Guestbook| Links|
Paragraaf
› Inleiding › Deze site › Tijdlijn › De maker
Hoofstukken
» Inleiding › Biografie › Werken › Dagboeken › Prenten

I. Een soort inleiding

Robert Musil

Hoewel Robert Musil (1880 - 1942) een van de belangrijkste auteurs van deze eeuw is, zijn er toch meer mensen die "De Man Zonder Eigenschappen" in hun boekenkast hebben, dan mensen die het boek daadwerkelijk hebben gelezen. Hij was en is slechts bekend onder intellectuelen en collega schrijvers.

Het werk van Musil wordt gekenmerkt door ironie, de precisie van een mathematicus (die hij ook was), de vele wisselingen van perspectief, en de invloed van de moderne tijd, en techniek, op de nieuwe mens. Zakelijkheid, nauwgezetheid in taal en ideeën (hij noemt zich in zijn dagboeken monsieur le Vivisecteur) bij een welhaast encyclopedische cultuurkritiek gaan samen met een irrationaliteit die grenst aan een psychologische mystiek.

In Törleß wordt verhaald van de hartstocht en wreedheid van de jeugd, gesitueerd in een militaire academie.

Nachlaß zu Lebzeiten is een verzameling korte verhalen en beschouwingen die hij schreef tussen 1922 en 1935, ter afwisseling aan zijn grote werk.

Zijn hoofdwerk is Der Mann ohne Eigenschaften. Hierin probeert hij de moderne mens in een wereld die aan het veranderen is te portretteren. De moderne mens kan, in tegenstelling tot de voorgaande generatie(s)geen eigenschappen meer hebben omdat zekerheden wegvallen, de wereld wordt diverser.

Als Musil het bij analyse en kritiek gelaten zou hebben, zou dat al een kolosaal boek hebben opgeleverd, maar het belang ervan wordt nog vergroot doordat hij op zoek is naar bakens die te midden van alle verwarring iets van een richting aangeven voor 'het juiste leven'. Zeker daarom verdient zijn roman het een belangrijke rol te gaan spelen in de ontwikkeling van onze eigen hedendaagse literatuur. Robert Anker, in het Parool
^ top

II. Over deze site

Deze site is nu een aantal jaren online. Ik krijg veel positief commentaar van veel mensen. Som raak ik verwikkeld in discussies met mensen over het werk van Musil. Enkele van deze zaken zijn terug te vinden in de site. Ik dien mij te excuseren bij degenen die mij commentaar hebben geleverd, taalfouten hebben ontdekt, mij op grote blunders hebben gewezen, en mij gewezen hebben op essays die van belang zijn. Ik heb tot nu toe niemand hiervoor publiekelijk bedankt. Van nu af aan zal ik daar verandering in brengen. Ik zal iedereen die een welkome toevoeging levert aan deze site met naam noemen. Wanneer je denkt iets toegevoegd te hebben (na november 1999) kan je je eigen naam zoeken.

Deze site ontstond uit een belangstelling voor het internet en HTML en liefde voor het werk van Robert Musil. Omdat er geen enkele informatie over Musil te vinden was op het internet besloot ik zelf een site te gaan maken. In juni 1997 was een eerste nogal klunsige versie gereed. Na enkele maanden ontstond de layout zoals die tot voor kort bestond: deze is er nog steeds overigens, maar slechts voor Netscape 3.x/Opera bezoekers. Het was de enige site over Musil, en bleef dit tot begin '99 een franstalige site gepubliceerd werd.

Een jaar lang is deze site hetzelfde, en weinig dynamisch gebleven. Andere experimenten met css, dhtml, etc., vonden nooit hun weg naar deze Musil site, totdat ik een geweldige dhtml-site ontdekte. Hierop vond ik bruikbare scripts die mij het ontwerp min of meer in de schoot legde.

Dit is de derde incarnatie van deze site, opgebouwd met xhtml en xml, en CSS. DHTML was leuk, maar verschillen in browsers maakte het steeds meer werk om het bij te houden. Met het uitbrengen van Netschape 6 (en de Mozilla browsers) en IE 6 is de ondersteuning van HTML en CSS beter geworden.De nadruk is evenwel blijven liggen op helder ontwerp en duidelijke navigatie.

Ik ben dank verschuldigd aan Open Source Web Design. Deze site Is gemaakt met HomeSite en met Mozilla Firefox in gedachten.

^ top

III. Tijdlijn: ”What's New“

April 2004. De Nederlandstalige zoekfunctionaliteit aangemaakt en geïmplementeerd. Alle fragmenten en copyrightpagina's aangepast aan de nieuwe layout. En hopelijk ook alle links naar deze pagina's.
Maart 2004. Ik kan niet geloven dat ik zo lang niets aan de NL site heb gedaan. Heb de tijdlijn gewoon niet bijgewerkt. Nu het nieuwe ontwerp, alsook enkele aanvullingen online gebracht. Aanvullingen zijn bijvoorbeeld de illustraties (foto's en hoezen) in een flash-bestand. Nog niet alle fragmenten en essays zijn overgezet naar de nieuwe layout. Ook de zoekfunctionaliteit werkt nog niet voor Nederlandstalige gebruikers. Het zoekenlevert vooralsnog alleen Engelse resultaten op.
Maart 2000. Biografie bijgewerkt. Eindelijk paragraaf Leven/Poetica aangevuld, alsook Laatste jaren
Februari 2000. Brieven aan Anna (Werken/Fragmenten) toegevoegd. Enkele visuele aanpassingen doorgevoerd. Kritieken (Werken/Essays) toegevoegd
Mei 1999. Toetsenbord navigatie toegevoegd. De onderstreepte letters geven de 'hotkeys' aan.
April 1999. 3 nieuwe essays afkomstig van The New York Review of Books toegevoegd (Werken/Essays).
April 1999. Laatste dode links verwijderd cq. bijgewerkt. Boekenschrift bijgewerkt.
Maart 1999. Nederlands vertaling voor de nieuwe layout is gereed.
Maart 1999. Nieuwe Layout is af. Vooralsnog alleen in het Engels Wordt gepubliceerd in de "NG" directory: Next Generation :-)
Maart 1999. Publicatie van de nieuwe layout.
Februari 1999. Fragen nach Musil essay van Adolf Frisé toegevoegd (Werken/Essays).
Januari 1999. Begonnen aan ontwerp van nieuwe Layout, die alleen toegankelijk is voor 4.x browsers.
Oktober 1998. Het gastenboek aangepast. Your favourite book toegevoegd.
Juni 1998. Dagboeken toegevoegd. Duitse teksten in het Engels vertaald.
Januari 1998. Javascripten toegevoegd. Voornamelijk voor de 'mouseovers'.
Oktober 1997. WebTracker toegevoegd. 19859 visitors so far.
September 1997. Gastenboek toegevoegd.
Oktober 1997. Engelse versie gereed.
Juni 1997. Eerste publicatie, in het Nederlands.

^ top

IV. De maker

Me

Ik woon in Amsterdam en werk aldaar als applicatie beheerder voor een groot onderwijs instituut. Ik werk voornamelijk met PeopleSoft, soms met Acces. Maar het liefst ben ik op reis. Of drink aan paar biertjes met vrienden. Lees een boek. Luister naar muziek. Breng tijd door met mijn vriendin. Of ik werk aan mijn websites. Normaal draag ik geen pakken. Ik scheer me een keer per week. Ik rook en doe niet aan sport.

Hier is een lijst met boeken, muziek en films waar ik van geniet, en de reizen die ik gemaakt heb.

Boeken: honderd jaar eenzaamheid man zonder eigenschappen narziss en goldmund misdaad en straf de oorlog van het einde van de wereld stiller arthur, koning voor eens en altijd generation x

Muziek: let it bleed revolver strange days look sharp what's going on bring the family lifes rich pageant moonflower grace fashion nugget berlin fear of music blood on the tracks doolittle lust for life stage swordfishtrombones tonight's the night bongo fury

Films: casablanca water wind dust modern times magnolia once upon a time in the west the damned novecento twelve angry men Richard III mefisto urga the good the bad and the ugly the man who shot liberty valence high noon

Reizen: juni-augustus 1991 europa juli-augustus 1992 marokko november 1993-maart 1994 indonesië and maleisië juli-augustus 1995 portugal juli-augustus 1997 senegal en mali mei 1998 new york juli-augustus 1998 burkina faso en italy december 1998 marokko november 1999-januari 2000 Benin, Togo, Ghana juni-juli 2002 Malawi, Zambia june-july 2003 Berlijn, Sicilië, Ierland november-december 2004 Zuid Afrika september-october 2005 Verenigde Staten

girl