Home| Zoeken| Guestbook| Links| FAQ
Dit Boek
› Auteur › Geschiedenis › Commentaar › Fragment
Deze site
› Inleiding › Index › Namen › Begrippen

I. Hergé - Kuifje in het land van de Sovjets

Kuifje, de wereldvermaarde stripfiguur van de Belgische tekenaar Hergé, begon zijn loopbaan in 1929 in een bijlage van het Brusselse dagblad Le Vingtiem Siecle. Het eerste verhaal verscheen onder de titel Tintin reporter du petit 'Vingtieme au pays des Soviets in 1930 als album. De latere Kuifje verhalen zouden in alle talen over de hele wereld verschijnen. Sommige verhalen werden verfilmd. Hergé was ook de auteur van de strips Quick et Flupke, en Jo, Zette et Jocko.

Links:
Hergé Stichting
Har Broks' Kuifje Index

^ top

II. Geschiedenis

1930 Van het eerste Kuifje album, Tintin reporter du petit 'Vingtieme' au pays des Soviets verschijnt slechts één druk. Hergé is niet tevreden over zijn tekenstijl en over zijn politieke stellingname. Hij weigert het album te laten herdrukken.
1942 Le lotus bleu (1936) wordt in België door de Duitse bezetters uit de handel genomen: in de Chinese karakters die in het album voorkomen wordt de draak gestoken met het Japanse leger. Ook Tintin en Amérique (1932) en L'ile noir (1938) mogen niet meer verschijnen omdat zij zich afspelen op verfoeilijk grondgebied. Merkwaardig genoeg ontsnapt Le sceptre d'Ottokar (1939) aan de waakzaamheid van de bezetters. Dit album gaat over de 'Anschluss' van Oostenrijk en over de dictator Müsstler (een samentrekking van Mussolini en Hitler).
1944 Brussel wordt bevrijd. Het dagblad Le Soir krijgt wegens colaboratie een verschijningsverbod. Het vervolgverhaal Les sept boules de cristal wordt afgebroken. Hergé wordt gearresteerd, zijn albums mogen niet worden herdrukt. Vanaf 1946 mag Kuifje weer verschijnen.
1969 Met instemming van Hergé verschijnt een bibliofiele uitgave van Tintin reporter du petit 'Vingtieme' au pays des Soviets. In 1971 en 1972 komen er twee Franstalige en twee Nederlandstalige roofdrukken op de markt. De Nederlandse en een Antwerpse boekhandelaar worden in België veroordeeld.
1977 In 1975 verschijnt in België Le livre blanc de Tintin, een album met acht parodieën op Kuifje waaronder het lange verhaal Tintin en Suisse. Uitgever Charles Gallico wordt in België veroordeeld wegens namaak en schending van het auteursrecht.

^ top

III. Commentaar

Toen ik 'Tintin au pays des Soviets' begon was het een erg anti-bolsjewistische tijd. Men vertelde de meest verschrikkelijke dingen over de bolsjewieken, zoals dat ze kindertjes aten voor hun ontbijt. Mijn documentatie bestond uit een boek, Moscou sans voile, waaruit ik veel dingen heb overgenomen. Ik sloot me helemaal aan bij de publieke opinie van die tijd.
Hergé, interview, Stripschrijft 19771

Het oudste avontuur van Kuifje - De avonturen van Kuifje in de Sovjet Unie is illegaal herdrukt. Voor f 10,-. is het hier en daar op slinkse adressen misschien not te krijgen. Duur? Tja? Men heeft er een nogal unieke, voor een piratendruk tamelijk goed uitgevoerde, uitgave mee, keurig - voor het eerst - in het Nederlands vertaald. [...] Van een officiële heruitgave heeft Hergé nooit iets willen weten: voor één keer terecht. Kuifje in de Sovjet Unie is namelijk zo verschrikkelijk reactionair, dat het maar beter op de plankjes van de strippofielen kan blijven.
Max Arian, De Groene Amsterdammer, 1972

^ top

IV. Fragment

'Kameraden ... We hebben drie verschillende lijsten ... één daarvan is die van de communistische partij! ...'
 'Laten degenen, die tegen deze partij zijn, hun hand even opsteken! ... Wie is ertegen?'
 'Niemand?? Dan verklaar ik bij deze, dat iedereen op de communistische lijst heeft gestemd!'